Pravilna ishrana objedinjuje zadovoljenje energetskih i bioloških potreba organizma. Takođe, pravilna ishrana podrazumeva ravnotežu između namirnica biljnog i životinjskog porekla.

id-zdrava_hrana.1252354714.20090907221902Hrana ima dve osnovne funkcije :

  1. izgradnju ćelija
  2. podmirenje energetskih potreba organizma.

Energija se najvećim delom troši na održavanje stalne temperature organizma. Ostatak je neophodan za kretanje, rad, sintezu materija u organizmu, rad unutrašnjih organa.
Različita jedinjenja imaju različit uticaj na organizam. Sa stanovišta dobijanja energije, najznačajnih su : ugljeni hidrati, proteini i masti. Za rast i razvoj neophodni su proteini, a za zaštitu : vitamini i minerali.
Pomenute grupe jedinjenja podjednako su važne za pravilno funkcionisanje organizma.  Potpuno izbacivanje ugljenih hidrata ili masti dovodi do poremećaja ravnoteže i štetno utiče na zdravlje. Potrebna količina energije zavisi od : starosti, pola, temperature okoline i intenziteta rada.

Najznačajnije grupa jedinjenja sa stanovišta dobijanja energije su ugljeni hidrati. Glukoza ( dekstroza ) je šećer čijom se oksidacijom dobija energija.  Ovaj prost šećer je veoma rasprostranjen u prirodi. Nalazi se u voću i medu, a dobija se i razgradnjom drugih jedinjenja.

dietaProteini su veoma značajna grupa jedinjenja, ne samo sa aspekta dobijanja energije, već kao gradivne materije. Proteini se u različitim količinama nalaze u različitim namirnicama. Najbogatiji proteinima su meso, jaja i  mleko. Nemaju svi jednaku biološku vrednost – proteini mesa, mleka, jaja su „biološki punovredni“ i mogu se koristiti kao jedini izvor proteina. Proteini sadržani u žitaricama i povrću su manje vredni sa biološkog aspekta i moraju se kombinaovati sa punovrednim. Da bi se osigurala uloga proteina u formiranju tkiva, moraju se u optimalnim količinama unosti masti i ugljeni hidrati. U suprotnom, proteini preuzimaju ulogu energetskih materija što vremenom dovodi do gubitka mišićne mase, oštećenja kože, kose ...

Masti su jedinjenja najbogatija energijom. Njihova energetska vrednost dva puta je veća u odnosu na ugljene hidrate i proteine. Kao i proteini i ugljeni hidrati, masti su veoma raznolika grupa jedinjenja. Neke masti imaju pozitivan, a neke negativan uticaj na zdravlje. Pozitivan uticaj imaju nezasićene masne kiseline koje se nalaze u biljnim uljima i  nekim vrstama ribe ( tuna, losos...). Nezasićene masne kiseline koje ulaze u sastav masti imaju biološku vrednost.  Postoje vitamini koji se rastvaraju samo u mastima : A, D, E i K. Mnogo su poznatija negativna svojstva masti - preveliki unos masnoća i  njihovo deponovanje u masnim tkivima organizma koje vodi ka gojaznosti. Zasićene masne kiseline imaju negativan uticaj na zdravlje. Nalaze se u puteru, margarinu, punomasnom mleku i siru. Negativan uticaj imaju i takozvane trans masne kiseline koje se nalaze u brzoj hrani, čipsu, margarinu.

Mineralne materije imaju veliki uticaj na različite funkcije organizma. Kalcijum i fosfor se nalaze u kostima. Fluor je važan sastojak zubne gleđi. Gvožđe ulazi u sastav hemoglobina i oksidacionih enzima. Cink utiče na aktivnost pojedinih vitamina. Mineralne materije su prisutne kako u namirnicama, tako i u vodi. Značajni izvori minerala su voće i povrće, meso, jaja, mleko.

Vitamini su jedinjenja koja utiču na rad ćelija, a u najvećem broju slučajeva ne mogu se sintetisati u ljudskom organizmu. Vitaminom C uglavnom se nalazi u voću. Vitamini B grupe zastupljeni su u pivskom kvascu, žitaricama, jetri, medu.. Vitamin E je rastvoren u uljima i mastima. Vitamini D i K se sintetišu u ljudskom organizmu; vitamin D u koži pod uticajem sunčevih zraka, a vitamin K u crevima. Nedostatak bilo kog vitamina može vremenom ostaviti teške posledice na ljudski organizam Zbog svega ovoga važna je raznovrsna ishrana. Jedino tako mogu se obezbediti hranljive i biološki vredne materije. 

Ukoliko imate probleme izazvane nepravilnom ishranom, bilo da je u pitanju višak ili manjak  kilograma, Biomed vam može pomoći !

Biomed 4 Ultra je jedan od najpoznatijih i najduže prisutnih na tržištu preparata za smanjenje telesne  mase.  Za 15 dana gubi se od 4 do 6 kg. Pije se umesto večere. Deluju na principu hibernacione dijete. Fruktoza prirodno sadržana u medu i lekovito bilje ubrzavaju metabolizam u večernjim časovima, kada je on najusporeniji. Korišćenjem preparta Biomed 4 Ultra gube se kilogrami sa najkritičnijih mesta - struka, kukova, bokova.  Kliničkim ispitivanjima je utvrđeno da se  debljina kožnog nabora smanjuje u proseku za 4 cm, obim struka 4,2 cm, a obim kukova čak 4,4 cm.


Istovremeno, Biomed 4 Ultra snižava holesterol i trigliceride u krvi. Nivo triglicerida u krvi je značajno smanjen i to sa prosečnih vrednosti od 2,09 mmol/l pre tretmana na 1,27 mmol/l posle tretmana. Uticaj Biomed 4 Ultra na smanjenje triglicerida i holesterola u krvi potvrđen je i na Međunarodnom simpozijumu o kardiovaskularnim oboljenjima održanom u Firenci 1994. godine.
Biomed 6 Gain utiče na povećanje telesne mase. Za 6 dana telesna masa se povećava do 2 kg. Koristi se 3 puta dnevno, 30 minuta pre obroka. Na osnovu rezultata ispitivanja uticaja Biomeda 6 Gain na antropometrijske mere posle šestodnevnog tretmana zaključeno je da se nakon samo 6 dana tretmana postiže značajno povećanje svih mernih obima tela, obim butina se u proseku povećava za 2,3 cm, struka za 2,6 cm a obim nadlaktice za 0,7 cm.

Preparati su ispitani na Medicinskom fakultetu u Beogradu, na Institutu za fiziologiju.

raw-honeyVažno je napomenuti da su svi Bimedovi preparati potpuno prirodni. Proizvedeni su od najkvalitetnijeg meda i lekovitog bilja. Med je prava riznica hranljivih sastojaka – fruktoze, glukoze, mineralnih materija, vitamina, enzima... Ova jedinjenja omogućavaju pravilno funkcionisanje organizma.

Svi Biomedovi preparati proizvedeni su u skladu sa zahtevima standarda HACCP i ISO 9001:2000. To je preventivni sistem koji osigurava bezbednost hrane tokom proizvodnje. Cilj je dobijanje proizvoda bezbednog po zdravlje potrošača. Eliminisanjem opasnosti koje prate proces proizvodnje dobija se proizvod bezbedan po zdravlje kupca. 

Kompanija „Biomed“ je dobitnik nagrade Clarenton Limited u Londonu i zlatne medalje Arch of Europe za kvalitet, tehnologiju, liderstvo i inovacije koja je dodeljena u Frankfurtu 2002. godine.

Kompanija Biomed je nedavno implementirala standarde HACCP i ISO 9001:2000 kao dokaz kvaliteta i sigurnosti proizvoda.

Recepti