ŠTA JE MED?


med5Med je gusta, slatka, sirupasta materija nastala aktivnošću pčela radilica. U zavisnosti od toga da li potiče od jedne ili više biljnih vrsta, deli se na monoflorni i poliflorni.

 • monoflorni : bagremov, suncokretov, lipov...
 • poliflorni : livadskiKAKO NASTAJE MED?


Pčele radilice skupljaju nektar nastao u cvetu. Nektar je bogat šećerima, vitaminima, mineralima. Pčela guta nektar koji se sakuplja u mednom mehuru. Pčele piju vodu iz nektara pri čemu se on suši i postaje viskozan. Dolaskom u košnicu, pčela stavlja nektar u saće. Druge pčele ga koriste pri čemu ga obogaćuju enzimima. Košnica  predstavlja svojevrsnu sušaru jer pčele nekoliko puta u toku sata zamene vazduh i ispuštaju toplotu. Nektar se suši i postaje sve viskozniji.

Najkvalitetniji med se dobija vrcanjem, odnosno hladnim ceđenjem. Veoma je bitan i lokalitet. Med sa zagađenih površina ne može imati isti kvalitet kao  onaj koji potiče sa ekološki čistih područja.

SASTAV MEDA

med2U medu su najzastupljeniji prosti šećeri : fruktoza I glukoza. U manjim količinama prisutna je I saharoza. Bogat je I mineralnim materijama : gvožđe, bakar, mangan, silicijum, hlor, kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, aluminijum, magnezijum.  U medu se nalaze I kiseline : glukonska, mravlja, sirćetna, jabučna, limunska, ćilibarna i mlečna. Zbog visokog sadržaja šećera, kiseli ukus se ne primećuje. Bogat je enzimima I  vitaminima B kompleksa. Prisutni su i vitamini : PP, K, C, A.

Sadržaj vode u medu ne bi trebalo da prelazi 20 % zbog pojave fermentacije i kvarenja.  Prosečna  pH vrednost je 3.

ENERGETSKA VREDNOST

Energetska vrednost 100 g meda iznosi oko 1,5 kJ. Ovako visoka energetska vrednost uslovljena je visokim sadržajem glukoze. Glukoza i fruktoza su prosti šećeri koji  direktno prelaze u krvotok. Zbog toga se med preporučuje kao odlično sredstvo za obnovu  energije. 


ZAŠTO DATI PREDNOST MEDU U ODNOSU NA DRUGE


med4ZASLAĐIVAČE ?


Brz prelazak sastojaka meda  u krvotok
Brza nadoknada izgubljene energije
Povoljan uticaj na rad želuca i bubrega
Mineralne materije meda povoljno deluju na krvotok
Opuštajuće dejstvo na nervni sistem


UPOTREBA MEDA

Postoje dva efikasna načina za konzumiranje meda. Prvi je njegovo rastvaranje u vodi, drugi je lagano topljenje u ustima. Treba imati u vidu da se na temperaturama većim od 42 °C gube lekovita svojstva, tako da med ne treba rastvarati u vrelim napicima. Nikako se ne preporučuje uzimanje meda bez tečnosti zbog visokog osmotskog pritiska. Ovako uzet med nema pozitivno dejstvo na organizam, već izaziva dehidrataciju. Med ne treba uzimati metalnim, već drvenim  kašikama.


ZAŠTO SE MED NE KVARI ?

Visok sadržaj prostih šećera, oksidativni enzimi i nizak pH čine med sredinom u kojoj je razvoj i dejstvo mikroorganizama nemoguće. Ove supstance konzervišu med tako da je negova upotreba vremenski neograničena. Sa mikrobiološke tačke gledišta, med se ne može pokvariti. Smanjenje hranljive vrednosti meda može nastati kao posledica nepravilne upotrebe.


ANTIBAKTERIJSKO DEJSTVO MEDA


med10Med ima takozvani osmotski pritisak što znači da isušuje. Upravo na ovom principu počiva njegovo  antibakterijsko dejstvo - izvlači vodu iz ćelija bakterija čime prestaje njihova aktivnost.


KRISTALIZACIJA MEDA

Visok sadržaj glukoze vremenom uslovljava pojavu kristalizacije. U medu se formiraju sitni kristali pravilnog oblika. Ovo je potpuno prirodan proces koji ne utiče na smanjenje hranljive i biološke vrednosti meda. Naprotiv, kristalizacija je dokaz prirodnosti, jer falsifikovan med ne podleže ovom procesu. Brzina kristalizacije zavisi od vrste meda. Bagremov med sporo kristališe zbog visokog sadržaja fruktoze i može ostati u tečnom stanju do tri godine. Suncokretov med kristališe u roku od dvadesetak dana, a lipov za 3 do 4 meseca.

 

FALSIFIKOVAN MED

Na tržištu postoje falsifikati meda. Veštački dobijen med nema hranljivu I biološku vrednost kao prirodni. U proizvodnji falsifikovanog meda koristi se glukozni sirup. Za razliku od veštačkog, prirodni med kristališe, a pri prosipanju pravi neprekidnu nit.

BAGREMOV MED I CAPTAIN'S MEL-MEL


Kompanija Biomed se bavi  proizvodnjom i prodajom najkvalitetnijeg meda sa ekološki najčistijih planinskih područja Srbije. Iz naše ponude izdvajamo :     

bagremov med – čist, pravi, prirodni med sa ekološki najčistijih područja Srbije
Mel – Mel – delikatesni koktel med spravljen od osam vrsta meda.

Bagremov med i Captain's Mel Mel namenjeni individualnim potrošačima, prodaju se u teglama od :

 • 250 g
 • 450 g
 • 900 g


Captain's Mel Mel namenjen je ugostiteljskim objektima – kafićima, restoranima, hotelima, kućama čaja, ali i individualnim potrošačima. Pakuje se u :

 • čašice 25 g
 • kesice 15 g
 • kesice 20 g
 • teglice 28 g


Kesice su pakovane u :

 • transportne kutije od  150kom x 15g
 • paketiće od 15kom x 15g
 • paketiće od 30kom x 20g

Čašice se pakuju u transportnu kutiju od 150 kom x 25 g. 

Med kompanije Biomed proizveden je  u skladu sa zahtevima standarda HACCP i ISO 9001:2000. To je preventivni sistem koji osigurava bezbednost hrane tokom proizvodnje. Cilj je dobijanje proizvoda bezbednog po zdravlje potrošača. Elimisainjem opasnosti koje prate proces proizvodnje dobija se proizvod bezbedan po zdravlje kupca. 

Kompanija „Biomed“ je dobitnik nagrade Clarenton Limited u Londonu i zlatne medalje Arch of Europe za kvalitet, tehnologiju, liderstvo i inovacije koja je dodeljena u Frankfurtu 2002. godine. 

Kompanija Biomed je nedavno implementirala standarde  HACCP i ISO 9001:2000 kao dokaz kvaliteta i sigurnosti proizvoda.

 

 


Recepti